<< Zpět na stránky klubu

Index fóra » Diskuze o klubu » Členské poplatky 2010

KomanecRobert

Počet příspěvků: 1
Hodnost: uživatel

Profil uživatele
Odpovědět

Odesláno: 14.01.2010 [14:28]

Správní rada rozhodla 11.1.2010 dle platných stanov o výši klubových poplatků. V pořádku.

Je však rozumné v současném ekonomickém klima zvyšovat roční poplatek?

Na golfistu se z časopisů hrne reklama na levné členství v jiných klubech, a ze zahraničí se ozývají zprávy o krachujících klubech po odchodech krizí zasažených členů.

Rád se proto dozvím Váš názor na položenou otázku.

DubsikPavel

Počet příspěvků: 16

Profil uživatele
Odpovědět

Odesláno: 16.01.2010 [08:41]

jsem rád, že toto téma někdo nakousl. Kdybych to učinil já zase bych byl nařčen v tištěném čísle placené přílohy, že si jen stěžuji :))
Mě už několik let spíše zaráží, že široko daleko (a nedalo mi to zase tolik práce to najít) mají roční poplatek desetinu vstupního poplatku. Tedy hlasuji pro zvýšení vstupního na 210.000 nebo snížení ročního na 7.000, ať si správní rada rozhodne sama. Vím, že jako člen mám prakticky nulovou možnost toto ovlivnit a že valná hromada je jen jistou parodií, ale za pokus se vyjádřit zde to stojí.
A samotné navyšování ročního fee? Toto není klub, ale firma, která zvyšuje zisk. Je to vlasntně logický krok ze strany majitele. A členové? Ti ať se vyjádří na valné hromadě svým hlasem, který vlastně nemá žádnou váhu, nebo se pletu?

hezký den

-----
Pavel

MechlMarek

Počet příspěvků: 8

Profil uživatele
Odpovědět

Odesláno: 16.01.2010 [18:48]

Toto je reakce na následující příspěvek:

Správní rada rozhodla 11.1.2010 dle platných stanov o výši klubových poplatků. V pořádku.

Je však rozumné v současném ekonomickém klima zvyšovat roční poplatek?

Na golfistu se z časopisů hrne reklama na levné členství v jiných klubech, a ze zahraničí se ozývají zprávy o krachujících klubech po odchodech krizí zasažených členů.

Rád se proto dozvím Váš názor na položenou otázku.

Myslím si, že je to není rozumné a ani to není v pořádku.

Stojí za to si položit otázku, co nám například klub nabízí ve srovnání s minulým rokem navíc : novou restauraci (nestojím o ni), kongresový sál (nebudu jej využívat), wellness (proč ne, ale pak s výraznější slevou).

Svitla mi naděje, když jsem četl o možnosti pozvat 2x ročně zdarma přítele, nicméně omezení na pondělí-čtvrtek dělá i z této "výhody" frašku....

Hřiště nabízí ve srovnání s obdobnými devět jamek navíc, pak by ale měly být poplatky maximálně o 30% vyšší a ne více než dvojnásobné.

RazJan

Počet příspěvků: 10

Profil uživatele
Odpovědět

Odesláno: 17.01.2010 [18:39]

Reaguji na všeobecně vžitý názor , že náš golfový klub členům "poskytuje nebo nabízí" nějaké služby v Areálu Kaskáda. Pravdou totiž je, že klub nenabízí ani restauraci, ani wellness ani kongresový sál, neboť vše vyjmenované je ve vlastnictví majitele hřiště .

Jako bývalý člen Správní rady klubu (byl jsem aktérem několika jednání o výši ročních poplatků) si dovoluji připomenout některá fakta:
Golf klub Brno,o.s. uzavřel s majitelem a provozovatelem areálu Kaskáda, kterým je obchodní společnost Golf Brno,a.s. "Smlouvu o spolupráci při provozování golfového areálu „KASKÁDA“ v Jinačovicích". Podle této smlouvy členové Klubu mají právo bezplatné celodenní hry na hřišti Kaskáda dle hracího harmonogramu hřiště, a právo na využívání servisních služeb poskytovaných majitelem návštěvníkům areálu Kaskáda. Klub za tato práva platí provozovateli areálu každoročně paušální úhradu ve výši 90% plateb, které členové klubu platí. Takže v případě, že provozovatel považuje za správné zvýšit paušální úhradu za užívání hřiště, nezbývá vedení klubu než zvýšit členské poplatky. To je realita, proti které můžeme sice něco namítat, ale změnit nelze nic.

Věřím, že z nutnosti navýšit členské poplatky Správní rada klubu žádnou radost neměla, ale mrzím mne,že nikdo z členů Správní rady (alespoň z těch, kteří jsou voleni členy klubu) na výše uvedené příspěvky zde nereagoval.

KrenekJan

Počet příspěvků: 17

Profil uživatele
Odpovědět

Odesláno: 20.01.2010 [00:24]

Osobně nemám problém se zvyšováním příspěvků a to hlavně z těchto důvodů:

a) vše kolem v běžném životě se zdražuje, proto se dá čekat že se zdraží i náklady provozovateli klubu a ten to přenese na členy.
b) cena je ok i vzhledem k tomu že za tuto částku k dispozici celoroční hra na 27 jamkách, tzn. máte velmi velkou šanci že se na hřiště dostanete i bez rezervace. - minimálně udržení tohohle luxusu mi za těch 10% navyšování stojí. Uznávám ale že mohu být v menšině:-)
c) je zde možnost pozvat zdarma hosta. To že to musím udělat v týdnu přece nevadí. Ten jeden den se člověk stejně utrhne z práce.
c) prostředí klubu a zařízení je velmi kvalitní a věřím že jeho rozvoj a rozšiřování něco stojí. A že se letos udály vylepšení!
d) argument že nebudu platit za to co nevyužiji (bazen, saunu, atd..) - tak takový systém podle mě v klubech nefunguje
e) pokud je 21tis. cena za rok hry golfu pro nekoho vysoka a mysli si ze clenske vyhody sluzby v teto hodnote nevyuzije, muze prece porad prodat clenstvi a platit bezne fee-cka.

Osobně jsem rád že na Kaskádě nasadili vysoký standard prostředí a služeb, a to něco stojí. Raději něco připlatím než abych po pár letech byl členem klubu kde buggyna bude jen jedna a ještě s píchlým kolem, ferveje budou samý krtinec, greeny budou hnědé a voda zelená ale poplatky 10 let stejné :-)

Věřím že lidé kteří se o naše hřiště mají dobře starat, musí mít finanční motivaci a tu jim minimálně z poloviny musíme zajistit my členové.

Já jsem určitě mezi těmi kteří oceňuji práci lidí co se o klub starají (zejména greenkeeperů či ostatního personálu) a nemám problém jim 170 Kč měsíčně za jejich práci dát navíc oproti minulému roku.

ChaloupkaMichal

Počet příspěvků: 1

Profil uživatele
Odpovědět

Odesláno: 02.02.2010 [13:57]

Dobrý den,
je podnětné si číst příspěvky v diskuzi, ale myslím, že debatovat o výši příspěvků mezi členy je v podstatě zbytečné. Jak jsme si všimli, areál Kaskáda (ne GCB ) se chová jako kterákoli komerční organizace, jejímž cílem je maximalizovat zisk. To je také základní smysl, proč komerční organizace existuje. Klub je jen jednou z částí příjmů, někdy více, někdy méně podstatnou. Klub jako takový nic nevlastní a jen na základě smlouvy mezi Kaskádou a GCB může využívat služeb areálu. Za to klub platí 90% vybraných příspěvků. Výše příspěvků není dána rozhodnutím klubu, ale rozhodnutím majitele areálu, což si majitel zajistil na historicky první valné hromadě. Vztah Kaskáda - GCB je tedy standardní vztah nabídky a poptávky.

Pro členy z toho plyne, že buď se s výší příspěvků smíří a zaplatí, nebo se nesmíří a členství prodají.

Pro majitele areálu z toho plyne, že s navyšováním příspěvků to může přehnat a členů ubude více, než čekal a celkový objem peněz bude nižší, než před zvýšením. Vzhledem k narůstajícímu počtu inzerátů na internetu na prodej členství bych odhadoval, že se nyní pohybujeme někde na hraně.

Reciprocita
Ještě bych měl jednu připomínku. Myslím, že by stálo za pokus, místo možnosti pozvat cizince na dvě rundy ve všední den (pro člena v podstatě žádná výhoda) uvažovat o možnosti poskytnout členům opravdovou možnost reciprocit, jak je běžné mezi ostatními kluby. Nezlobte se, ale 20% sleva na hru není žádná reciprocita, takovou slevu je schopen každý dojednat, pokud zorganizuje skupinku alespoň 6 osob. Myslím, že opravdová reciprocita by se měla pohybovat někde kolem 50%. Když jde taková reciprocita domluvit mezi jihočeskými a rakouskými hřišti, nebo mezi ostatními moravskými hřišti, proč to nejde u nás? Myslím, že toto by bohatě kompenzovalo zdražení, které jste pro nás letos připravili. Troufám si tvrdit, že by na tom ani Kaskáda neprodělala. Místo neustále kroužících členů, kteří již do pokladny žádné další peníze nepřináší, by na hřiště zajeli i členové ostatních klubů, kteří by již 50% z ceny fee byli ochotni zaplatit. Cena základního fee by zůstala na vámi požadované vysoké úrovni hodné luxusního hřiště. Nestálo by za to, zkusit to alespoň jeden rok a zkusit porovnat příjmy?

Také mne mrzí, že se v diskuzi nevyjadřuje nikdo z výboru klubu.

RazJan

Počet příspěvků: 10

Profil uživatele
Odpovědět

Odesláno: 02.02.2010 [19:31]

Toto je reakce na následující příspěvek:

Dobrý den,
je podnětné si číst příspěvky v diskuzi, ale myslím, že debatovat o výši příspěvků mezi členy je v podstatě zbytečné. Jak jsme si všimli, areál Kaskáda (ne GCB ) se chová jako kterákoli komerční organizace, jejímž cílem je maximalizovat zisk. To je také základní smysl, proč komerční organizace existuje. Klub je jen jednou z částí příjmů, někdy více, někdy méně podstatnou. Klub jako takový nic nevlastní a jen na základě smlouvy mezi Kaskádou a GCB může využívat služeb areálu. Za to klub platí 90% vybraných příspěvků. Výše příspěvků není dána rozhodnutím klubu, ale rozhodnutím majitele areálu, což si majitel zajistil na historicky první valné hromadě. Vztah Kaskáda - GCB je tedy standardní vztah nabídky a poptávky.

Pro členy z toho plyne, že buď se s výší příspěvků smíří a zaplatí, nebo se nesmíří a členství prodají.

Pro majitele areálu z toho plyne, že s navyšováním příspěvků to může přehnat a členů ubude více, než čekal a celkový objem peněz bude nižší, než před zvýšením. Vzhledem k narůstajícímu počtu inzerátů na internetu na prodej členství bych odhadoval, že se nyní pohybujeme někde na hraně.

[.bold.]Reciprocita[./bold.]
Ještě bych měl jednu připomínku. Myslím, že by stálo za pokus, místo možnosti pozvat cizince na dvě rundy ve všední den (pro člena v podstatě žádná výhoda) uvažovat o možnosti poskytnout členům opravdovou možnost reciprocit, jak je běžné mezi ostatními kluby. Nezlobte se, ale 20% sleva na hru není žádná reciprocita, takovou slevu je schopen každý dojednat, pokud zorganizuje skupinku alespoň 6 osob. Myslím, že opravdová reciprocita by se měla pohybovat někde kolem 50%. Když jde taková reciprocita domluvit mezi jihočeskými a rakouskými hřišti, nebo mezi ostatními moravskými hřišti, proč to nejde u nás? Myslím, že toto by bohatě kompenzovalo zdražení, které jste pro nás letos připravili. Troufám si tvrdit, že by na tom ani Kaskáda neprodělala. Místo neustále kroužících členů, kteří již do pokladny žádné další peníze nepřináší, by na hřiště zajeli i členové ostatních klubů, kteří by již 50% z ceny fee byli ochotni zaplatit. Cena základního fee by zůstala na vámi požadované vysoké úrovni hodné luxusního hřiště. Nestálo by za to, zkusit to alespoň jeden rok a zkusit porovnat příjmy?

Také mne mrzí, že se v diskuzi nevyjadřuje nikdo z výboru klubu.

Michale, přesně v intencích toho, co jsi napsal, Ti musí být jasné, že recirpoční slevy nemohou dojednávat kluby, které nemají vliv na cenovou politiku resortů. Reciproční výhody jsou výslednicí obchodní politiky majitele hřiště. Obchodní politika např. Pythagoru,a.s., což je majitel hřiště v Kořenci umožňuje poskytnout reciprocientům slevy 50% za hru na hřišti v Kořenci a jako odezva je, že členové GCSOC mají slevu 50% na smluvních hřištích, mimo jiné i na Čeladné, zatím co obchodní politika GOLF Brno,a.s. je taková, že poskytuje slevu na Kaskádě jen 20% a proto nemůžeš očekávat, že členové GCB budou mít reciproční slevy na smluvních hřištích vyšší.
Hřiště Kaskáda, především díky své kvalitě, je zřejmě jedním z mála hřiští v ČR, ne-li v Evropě, kterého se zatím nedotkla ani ekonomická krize, ani tlak konkurence. Takže asi nelze na Kaskádě očekávat v dohledné době slevové balíčky, vyšší reciprocity atd. Skupinové slevy,které lze dojednat jak víš už všude jinde, slevy pro seniory (tvoří 35% aktivních golfistů s velkým ekonomickým potenciálem pro resorty)nebo různá Happy days, které jsou standartem na většině hřišti v Evropě mají za cíl přitáhnout do resortů nové platící hráče, kteří pak obvykle utratí to co ušetřili za fee v restauraci, popřípadě za ubytování. Tyto slevy nejsou však milodarem majitelů resortů, ale jsou důsledkem konkurenčního prostředí, čili způsobem jak přilákat další platící hráče do resortů. Konkurenční golfové prostředí na Jižní Moravě chybí a tak jsou všechny nářky na cenovou politiku Golf Brno a.s. irelevantní.
Honza Ráž

ZemanPavel

Počet příspěvků: 2

Profil uživatele
Odpovědět

Odesláno: 03.02.2010 [17:35]

Vážené dámy a pánové,

vnímám jako opravdu pozitivní všechny připomínky a náměty, které se objeví v diskusním fóru na našem webu. Cítím povinnost se vyjádřit k některým tématům, o kterých diskutujete a uvést můj názor na celou věc. Pokusím se Vám osvětlit tři okruhy témat.

a) Pozici a cíle společnosti GOLF BRNO, a.s.
b) Výši ročních poplatků
c) Reciproční poplatky

Ad a)

Vlastníkem a provozovatelem golfového areálu Kaskáda je společnost GOLF BRNO, a.s., která během pěti let vybudovala nejkomplexnější golfový areál v České republice. GOLF BRNO, a.s. je podnikatelský subjekt a jako takový má svoje vize, cíle, strategie a podnikatelské záměry. Formy a systémy provozování golfových hřišť mohou být různé a stejně tak, jako můžete provozovat zážitkovou restauraci, kavárnu, bar, lidovou hospůdku, či stánek s občerstvením, tak i v golfu máte různé možnosti. Všechny typy mají své výhody a nevýhody, všechny typy si najdou své příznivce a hlavně všechny jsou potřebné. Každý člověk má svůj názor a to je samozřejmě v pořádku. Bohužel to tak na světě chodí, že se nikdy nezavděčíte všem a ne všichni budou vždy stoprocentně spokojeni. U golfu je to o to složitější, že je to naše zábava a „každý“, kdo v životě sekal trávu a obešel jedno kolečko na hřišti má pocit, že přesně ví, jak se má golfový areál provozovat. Všimněte si, že nikdo nediskutuje o tom, že squash stojí 150,- Kč za 30 minut a kdyby jste tam strávili 5 hodin jako na partičce golfu, tak je to 1.500,- a to se tam nic nehnojí, neseká a nezavlažuje. Ani v obchodě, nediskutujeme o tom, kolik by měl stát salám a co vlastně by se do něho mělo dávat a jestli by měl mít 20 nebo 30 cm. :-))

My jsme se rozhodli jít cestou nejvyšší kvality hřiště i poskytovaných služeb s tím, že bychom se rádi zařadili mezi TOP 3 resorty v České republice. V některých věcech se nám to určitě zatím nedaří, ale děláme vše proto, aby to tak bylo. Na tuto kartu jsme vsadili především proto, že se domníváme, že lidé zde tráví svůj volný čas, kterého nemají nazbyt a utrácí zde své těžce vydělané peníze, a proto ten čas chtějí a do budoucna určitě budou chtít trávit čím dál tím víc, hlavně ve špičkovém prostředí.

Ad b)

Tak jak již bylo uvedeno, GOLF BRNO, a.s. je podnikatelský subjekt, který musí splácet investice, chovat se tržně, plánovat, sledovat ekonomické ukazatele, reagovat na trh, zkrátka dobře hospodařit, tak jako každá jiná firma v jiném oboru. Je velice těžké zvenčí posuzovat co je hodně a co málo, stejně tak, jako já těžko mohu posoudit zda PC, který si kupuji je drahé nebo levné. A je také samozřejmé a přirozené, že mě se zdá drahé a prodejci levné.
Výše členských poplatků je plánována a kalkulována již dlouhodobě a to od roku, kdy jsme začali s výstavbou hřiště. V loňském roce jsme se však dohodli, že nebudeme poplatky navyšovat ani minimálně, jelikož před námi byla stavba kongresového centra a nevěděli jsme, jakým způsobem budou členové klubu díky stavbě omezováni. V současné době je však z ekonomických důvodů nutné vrátit se k již dříve naplánované výši poplatků.

Pokusím se uvést pár informací, o kterých je dle mého názoru potřeba popřemýšlet ve spojení s výší poplatků. Pak už je na každém z nás, aby objektivně posoudil zda výše poplatků nebo již zmiňované navýšení o 170,- Kč měsíčně je v návaznosti na jiné služby a ceny v každodenním životě malé nebo velké.

- Služby a vybavení, které bereme jako samozřejmost a v jiných klubech většinou nemají

o 27 jamek – neustále k dispozici minimálně devět jamek
o Kvalitní akademie
o Celý areál uzavřen pouze 2x za rok
o DR Žabovřesky v rámci jednoho poplatku
o Indoor centrum
o Startéři, maršálové, dvě recepční na směnu atd.

- Investice 2009 s druhotným dopadem na členy

o Kongresový sál – možnost pořádání klubových akcí, komerční turnaje jsou v zadní části a přední část je
v tu dobu k dispozici pro členy klubu
o Wellness, bowling, simulátor – všechny tyto služby mohou členové využívat za zvýhodněných podmínek
o Restaurace Cadentes – možnost využití nových služeb, ze současné restaurace se stane klubová
restaurace s dostupnější nabídkou

- Investice s přímým dopadem na členy klubu

o Závlahové jezero
o Nová výsadba
o Parkoviště
o Rozšíření putting greenu
o Nové cvičné plochy na druhé straně DR
o Altány

- Ekonomické ukazatele

o inflace 2008 - 6,3%
o Inflace 2009 - odhad 2%
o Nárůst DPH z 9 na 10%
o Všechny náklady na údržbu a provoz dražší – energie, pohonné hmoty, hnojiva, chemie, odpady atd.

Ad c)

Reciproční poplatky jsou součástí cenové politiky společnosti, součástí cílů a strategie. Není možné srovnávat různé typy hřišť. Každé hřiště má jinou kvalitu, polohu, dostupnost, množství členů apod. Já osobně se domnívám, že reciproční slevy nepřilákají větší množství hráčů a hráči na hřiště nepřijedou, protože vědí, že mají slevu, ale kolikrát až na místě zjistí, že tu slevu mají a využijí ji. A také jak jsem uváděl, snažíme se být špičkovým resortem a tomu ekonomicky opravdu neodpovídá vstupní poplatek na hřiště 800,- Kč.
Návrh s 50% reciprocitou má i svou druhou stranu mince. Když bude hřiště plné hráčů s 50% slevou, kolik bude startovacích časů pro členy? Nebo proč by měl člen platit poplatek ve výši 21.000,- Kč , když hráč z jiného klubu zde může hrát za 800,- Kč.

Zkrátka vše má své pro a proti a stejně tak, jako v životě, se vždy můžeme dát jen jednou cestou. Jestli je ta cesta správná, to bohužel zjistíme až na konci.

Ať se Vám všem vydaří sezóna.

Pavel Zeman
Ředitel , GOLF BRNO, a.s.

KrenekJan

Počet příspěvků: 17

Profil uživatele
Odpovědět

Odesláno: 10.02.2010 [21:29]

Nedá mi to a taky něco přidám z mých názorů k výše zmíněným reciprocitám.

Jako člen se k tomu stavím spíše negativně. . (a to názory níže zastávám jako golfista-nováček který cestuje za golfem hodně)

Důvody:
1) nevidím důvod proč bych padesáti procenty preferoval "cestovatele" na úkor členů kteří hrají na jiných hřištích méně a tak domácím hráčům budou teetime ubírat "externisté" a ještě za poloviční feečka. - odhaduju že tohle nebude ve většinovém zájmu členů GCB.

2) hřiště bude s vysokými reciprocitami výrazně plnější - a co víc, povětšinou to budou hráči kteří budou hrát neznámé hřiště - takže předpověď dle hesla "bez zelené karty 100.000 golfistů do party": - výsledek = zácpy a hledání míčů. Už se nemohu dočkat této výhody si posedět na lavičce u každého odpaliště :-)

3) souhlasím s zmíněným velkým kvalitativním rozdílem hřišť - rovnocennou reciprocitu je možné dělat jen s kvalitativně srovnatelnými hřišti co do komplexnosti a kvality služeb, a to je tak myslím 10hřišť v republice - a to nevím jestli jsem to číslo nepřestřelil.

Ale nakonec bych si rád usmířil všechny co se mnou případně nesouhlasí - já naprosto chápu i druhý názor, jen s ním nesouhlasím :-)

A taky přeji všem co propadli těm "zahnutým ďábelským fidlátkům" jako já, hezkou novou sezónu 2010, a ať vám to lítá.

VokralJonas

Počet příspěvků: 5

Profil uživatele
Odpovědět

Odesláno: 17.03.2010 [20:14]

Musím souhlasit s Pavlem Zemanem, že je na investoru jaký marketingový mix zvolí ohledně cenové hladiny, reciprocit a podobně, jen několik poznámek - myslím, že spousta členů nekritizuje nominální hodnotu členských příspěvků, ale spíš řekněme přidanou hodnotu, kterou za ně dostáváme.

- TOP 3 hřiště rozhodně kvalitou hřiště - bez diskuze patří wellness, kongres atd. těžko by se areál uživil, ALE nepatří ke golfovému areálu o 27 jamkách i šatna? Přemýšlel investor při stavbě nového komplexu kolik by stála důstojná šatna a bagárna? řekl bych, že vedení už v zahraničí hrálo a vidělo jak šatna pro nečleny vypadá a to nemluvě o členské(obdobný areál u Vídně má skříňku a bagárnu pro KAŽDÉHO člena), máme snad 25 členů i s příchozími?

- tip, který jsem nevymyslel, ale úspěšně funguje v JAR v klubu kde jsem člen a na ostatních, kde jsem tu hrál - na členskou kartu si člen vloží obnos peněz a využívá je v průběhu času na platbu za žetony, startovné a v proshopu za týčka, či pití a tím odpadá užívaní drobných a dále kartou platí i v klubové restauraci a při platbě touto kartou obdrží členskou slevu 15 %. Nejde o peníze, ale je to sympatické gesto a má to benefit jak pro člena, ale ve formě zlepšení cashflow i pro klub! (1300 x ? volných peněz)

Všem hodně úspěchů do sezóny a poděkování všem zaměstnancům za skvělou práci v areálu
Jonáš V.

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen.

Počet témat: 20 • Počet příspěvků: 138 • Počet registrovaných uživatelů: 34